A d v i e s b u r e a u   v o o r   b o u w f y s i c a

IMG_1257De Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem is geconcentreerd aan het Overlangs: aan de oever van de Rijn was al een deel gehuisvest in een gebouw van architect Rietveld, dat recentelijk is gerenoveerd. Naast dit gebouw is een uitbreiding voor de faculteit dans en theater gerealiseerd onder de grond waardoor het uitzicht op het gebouw van Rietveld intact blijft.

Dit project won de Schreuderprijs voor ondergronds bouwen.

opdrachtgever: ArtEZ
architect: Hubert-Jan Henket Architecten bna
constructeur: ABT, Arnhem
klimaatbeheersing en installatietechniek: Deerns Raadgevende Ingenieurs, Eindhoven
bouwfysica en installatieconcept: Climatic Design Consult

hka2Het nieuwe ondergrondse gebouw moet aansluiten op het oude, recent gerenoveerde, gebouw van architect Rietveld. Om het zicht op het gebouw van Rietveld intact te laten, is door architect Hubert-Jan Henket besloten het gebouw onder de grond aan te brengen.

 

 

Het bouwen onder de grond bracht specifieke vraagstukken met zich mee. Vanwege de beperkte daglichttoetreding zijn diverse studies naar daglicht en beschaduwing verricht. Voor het atrium is onder andere een verloop van het zonlicht op een karakteristieke dag berekend. Bij de simulaties is die animatie terug te zien.

hka3 hka4

 

 

Door bouwen onder de grond naast een rivier bleek de toepassing van gebruikelijke isolatie aan de buitenkant onmogelijk. Op grond van berekeningen van warmteverlies in een driedimensionale situatie, is een gelijkwaardige oplossing aangetoond met gedeeltelijk isolatie onder het maaiveld. Verder is een concept ontwikkeld voor het op natuurlijke wijze ventileren van het atrium in de zomer.

CDC in beeld

CDC participeerde in de winnende tender voor deelgebied C/D van Podium Lelylaan: Het Cornelium

upd OZ ThePodium Native copyrightWAX
Impressie van OZ.

Het Cornelium beslaat de kavels C en D van Het Podium Lelylaan. Een extensieve ontwikkeling tussen station Lelylaan en de westelijke A10. Beide kavels zijn onlosmakelijk met elkaar verbouwen in een monumentale en nieuwbouw opgave. Monumantaal vanwege het jonge monemunt van Ingwersen (https://www.architectuur.org/ingwersen.php).
BOEi en Impact Vastgoed herbestemmen het voormalige hoofdgebouw van het Zuiderziekenhuis tot een woongebouw. Het Zuiderziekenhuis was een gemeentelijk ziekenhuis, waaraan ook Van der Steur, de toenmalige stadsarchitect, nog had een laatste hand had gelegd. Molenaar & Co ontwerpt de verbouwing en CDC adviseert op het gebied van de akoestiek en bouwfysica.
ZuideR zuidgevel
Architect John  Kusters tekende de prijs winnend woonark voor Schoonschip in Amsterdam.
Schoonschip1
Foto's: Arjan van de Vegt
dav
Ook (deels) monumentale of beschermde stadsgezichten ontkomen vaak niet aan verduurzaming, al dan niet in combinatie met functiewijziging of transformatie. Recent onderzochten we daarvoor woningen in Leiden, 's Graveland, Groesbeek, Arnhem, Reeuwijk, Amsterdam en Rotterdam op hun bouwfysiche merites in relatie tot de duurzaamheid en vochtbelasting in constructies. Het blijkt dan niet altijd verstandig over te gaan naar een dik isolatiepakket overal aan de binnenzijde.
Samen met Dura Vermeer, Villanova, Wessel & Van Geffen, Lomans en Tentij won CDC de tender voor de uitbreiding van basisschool de Kameleon: Kameleon
In samenwerking met Rothuizen architecten stedenbouwkundigen analyseren we bestaande installaties, comfortklachten en energiegebruik. We adviseren hoe effectief comfortklachten kunnen worden verminderd en gasgebruik kan worden teruggebracht.

DSCN8908


Opdrachtgever: College van Kerkrentmeesters Hervormde gemeente Kapelle
Architect: Rothuizen architecten stedenbouwkundigen
Bouwfysica: CDC

Jacobskerk Vlissingen

In opdracht van de kerkrentemeesters analyseert CDC samen met Nobel Klimaatadvies de werking van de bestaande verwarmingsinstallaties en geeft advies hoe het energiegebruik kan worden gereduceerd. Meting van de vochtcondities en het temperatuurverloop in de bestaande situatie vormt de basis voor een weloverwogen advies, waarin zowel thermische comfort van de bezoekers, de condities voor de aanwezige cultuurgoederen (o.a. orgel) en de beperking van het energiegebruik een plaats krijgen. De isolatie van het houten gewelf, en vooral de daarin moeilijk bereikbare delen, vormt een uitdaging.

.