Please update your Flash Player to view content.
 

Haartsen figuur 6Hoe bepaal je of zichtbare energiebesparings-maatregelen acceptabel zijn bij beeldbepalende gebouwen zoals monumenten ? Een korte analyse door Tom Haartsen die leidt tot de relevante onderzoeksvragen in: Kuipers, M.C. en W.J. Quist (red.),Culturele draagkracht; Op zoek naar verandering bij gebouwd erfgoed

.

afbeelding 1Onder deze titel publiceerde CDC in november 2012 een monografie die vanuit de wetenschappelijke grondslagen voor visuele transparantie praktische tips geeft voor het realiseren van transparantie in de architectuur. Deze kennis is ook bruikbaar om hinderlijke reflecties van schilderijen en vitrines in musea te voorkomen. Als u een e-mail stuurt naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met daarin uw postadres, dan ontvangt u de monografie.

.

Bij vooral herbestemming van monumenten heeft CDC het principe van (de warmteuitwisseling in) de poten van een eend of dynamische isolatie toegepast. Een voorbeeld van biomimicry: een aan de natuur ontleende bruikbare strategie om energie te besparen en enkel-glas-puien in monumenten te behouden. Het principe is vastgelegd in een in 2008 verschenen artikel dat is opgenomen in de congrespapers van het in 2008 in Rotterdam gehouden DOCOMOMO-symposium, The challenge of change - Dealing with the Legacy of the Modern Movement.

 

Haartsen, Tom en Eric van den Ham, The feet of the duck or dynamic insulation - Tackling single glass facades of Modern Movement buildings, Proceedings of the 10th International Docomomo Conference, Rotterdam, 2008 (IOS Press BV Amsterdam), p. 311-316

Een vertaling van het artikel is geplaatst in Bouwfysica 2017 (28) 2: Dynamische isolatie of de poten van een eend

.

De toepassing van de Energie Maatregelen Index volgens bijlage L van NEN 7120 is verkend in een pilot voor zes karakteristieke gebouwen. De onderzoeksresultaten zijn te vinden op: www.duurzaamverbeterd.nl

.
DGMR en CDC hebben samen de toepassing van gelijkwaardigheid bij de energieprestatie van woningen onderzocht. Op grond van het onderzoek heeft de overheid besloten gelijkwaardigheidsverklaringen onafhankelijk en gezaghebbend uniform te laten toetsen door ISSO en NEN.

In de rapportage van DGMR en CDC is een afwegingskader opgenomen: afwegingskader_gelijkwaardigheid.pdf.
De toelaatbare interne warmtebelasting als eenvoudig te hanteren kwaliteitskenmerk van een kantoor.

Facility Management Magazine (1990) nr. 12  rgd20.pdf.

luchtsnelheid 17 mWaarom rekenen aan windhinder met CFD in een aantal gevallen voordelen kan hebben boven metingen in een windtunnel.

Bouwfysica 1997, nr. 1

.

ceramiqGeavanceerde natuurlijke ventilatie bij kantoorgebouw Rijkswaterstaat te Maastricht

Bouwfyisca 11 (2000) nr. 1

.

aanwezigIn de vorm van daglicht levert de zon een belangrijke bijdrage aan de beperking van het elektriciteitverbruik voor verlichting, maar er zijn geen gegevens beschikbaar over de mate van daglichtbenutting in gebouwen op landelijke schaal.

.
hkaIn Arnhem is het eerste ondergrondse schoolgebouw gerealiseerd. De kunst is de voordelen van ondergronds bouwen zoveel mogelijk te benutten en zo weinig mogelijk last te hebben van de nadelen..
energyEnergieprestatieberekeningen worden uitgevoerd ten behoeve van de bouwaanvraag. Het ontwerp wordt daarmee op zijn toekomstige energieprestaties beoordeeld. Is dit nu een voldoende reële beoordeling om beleid op te baseren?.

ect-bovenKennis over wind toegepast bij het ontwerpen van gebouwen;
Lezing kennisdag Bouwfysica 2005 (Powerpoint presentatie van ca. 5,5 MB die op verzoek wordt toegezonden)

.
Onderzoek naar mogelijke windhinder in de gebouwde omgeving kan op meerdere manieren. Elke manier kent zijn eigen toepassingsgebied en moment in het proces. Afhankelijk van gebouwvormen en gewenste informatie kan uit methoden en instrumenten worden gekozen.

Tabel windhinderonderzoek.pdf

 

.

CDC in beeld

Ypenburg
Op 26 mei 2016 opende Pieter van Vollenhove het voormalige stationsgebouw van vliegveld Ypenburg dat is herbestemd tot kantoor. BOEi is eigenaar en opdrachtgever voor de cascorestauratie en herbestemming van het gebouw van Brinkman en Van de Vlugt tot een kantoor. Camiel Berns ontwierp van de cascorestauratie en herbestemming.

CDC gaf voor de cascorestauratie van dit rijksmonument bouwfysisch en installatietechnisch advies.

Opdrachtgever: BOEi
Architect: Berns architectuur (Camiel Berns)
Constructieadviseur: Tielemans/Eric van Vianen
Bouwfysisch en installatietechnischadvies cascorestauratie: CDC
BOEi en Impact Vastgoed herbestemmen het voormalige hoofdgebouw van het Zuiderziekenhuis tot een woongebouw. Het Zuiderziekenhuis was een gemeentelijk ziekenhuis, waaraan ook Van der Steur, de toenmalige stadsarchitect, nog had een laatste hand had gelegd. Molenaar & Co ontwerpt de verbouwing en CDC adviseert op het gebied van de akoestiek en bouwfysica.
ZuideR zuidgevel
Het vestinghotel in Naarden is open. De verbouw van het voormalige politiebureau en gemeentehuis aan de Raadhuisstraat in Naarden, een gemeentelijk monument, is afgerond en in gebruik genomen. Gasten overnachten in sfeer in twintig bijzonder hotelkamers waarvan de suite de meest bijzondere is.
Vestinghotel marktstraat
Op 21 april 2017 opende de Rode Winkel in Utrecht opnieuw haar deuren na een ingrijpende verbouwing. Architect Thomas Kemme verbond de beide panden door de doorgang daartussen te overkappen en de zijwanden van de doorgang naar beide panden te openen. De historische toegangspoort naar het achtergebied vormt nu de entree van de winkel. CDC adviseerde op het gebied van de installatietechniek en bouwfysica
DSCN5083DSCN5075