vorige of volgende beschrijving
beginpagina

PROJECTEN

Hogeschool voor de Kunsten (ArtEZ), Arnhem

Dit project won de Schreuderprijs voor ondergrond bouwen.

opdrachtgever: ArtEZ
architect: Hubert-Jan Henket Architecten bna
constructeur: ABT, Arnhem
klimaatbeheersing en installatietechniek: Deerns Raadgevende Ingenieurs, Eindhoven
bouwfysica en installatieconcept: Climatic Design Consult

oude sutiatie (links midden het gedeelte van Rietveld)

De Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem wasverdeeld over meerdere locaties. Aan de oever van de Rijn is een deel gehuisvest in een gebouw van architect Rietveld, dat recentelijk is gerenoveerd. Naast dit gebouw van Rietveld is een uitbreiding gerealiseerd onder de grond ter plaatse van het grasveld, waardoor het uitzicht op het gebouw van Rietveld intact blijft.

maaiveldniveau ter plaatse

Het nieuwe ondergrondse gebouw moet aansluiten op het oude, recent gerenoveerde, gebouw van architect Rietveld. Om het zicht op het gebouw van Rietveld intact te laten, is door architect Hubert-Jan Henket besloten het gebouw onder de grond aan te brengen.

simulatie daglicht atrium

Het bouwen onder de grond bracht specifieke vraagstukken met zich mee. Vanwege de beperkte daglichttoetreding zijn diverse studies naar daglicht en beschaduwing verricht. Voor het atrium is onder andere een verloop van het zonlicht op een karakteristieke dag berekend. Bij de simulaties (groot bestand) is die animatie terug te zien.

simulatie daglicht praktijkdanslokaal

Door bouwen onder de grond naast een rivier bleek de toepassing van gebruikelijke isolatie aan de buitenkant onmogelijk. Op grond van berekeningen van warmteverlies in een driedimensionale situatie, is een gelijkwaardige oplossing aangetoond met gedeeltelijk isolatie onder het maaiveld. Verder is een concept ontwikkeld voor het op natuurlijke wijze ventileren van het atrium in de zomer.

vorige of volgende beschrijving